Kolumne koje slede zamišljene su kao svojevrsni dijalog. Zamisao je da dvojica prijatelja, ideološki na suprotnim stranama, ispisuju svoja promišljanja o društvu, politici, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ideja je da se na jednom mestu mogu pročitati suprotstavljena mišljenja. Dijalog je, u bilo kojoj formi, u današnjoj Srbiji retka životinja, pred izumiranjem.

Tužno tužilaštvo

3. 03. 2023. | Kolumne

Nekako smo se navikli… Ni jedna afera (posebno ne korupcionaška) ne uzbuđuje nikoga u Srbiji. Možda neko i napiše nešto, možda se i pojavi i neka reportaža na TV-u, ali u principu, svakog čuda tri dana dosta…  Ljudi se više uzbude kad čuju za nasilje nad životinjama. Korupcija, to nekako ide uz nas i sa nama.

Ni pravosuđe u Srba nije nešto oko čega se mnogo uzbuđujemo. Ustavna reforma, pa potom i set pravosudnih zakona, dobili su taman toliko pažnje javnosti koliko i fudbalska utakmica Javor-Novi Pazar. Što kažu, bez iznenađenja, samo verni navijači. Navikli se svi na narodnu: „Kadija te tuži…“.

Pre par dana, osvanula je vest da je Više tužilaštvo u Beogradu naredilo hapšenje šest osoba zbog sumnje da su oštetili EPS za preko sedam miliona evra. Pa dobro, nije malo, ali nije ni ništa što već nismo znali, ili smo bar „osećali“. Ni način na koji su „novci“ uzeti, nije previše iznenadio javnost. Muljalo se sa fakturama, građevinskim dnevnicima, količinama izvedenih radova… Što bi rekli, stanje redovno. Ništa van svakodnevnice.

I sve bi se (kao i uvek do sada) završilo na tih par novinskih napisa, da, gle čuda, postupajuća zamenica javnog tužioca, koja je bila zadužena za konkretan predmet i koja je naredila hapšenje, istog dana (ili možda sutradan) nije „skinuta“ sa predmeta koji je vodila preko dve godine.

Ekspresno smo čuli obrazloženje iz VJT-a, da je dotična zamenica, u stvari, sama tražila premeštaj u drugo odeljenje istog tužilaštva, te da je VJT samo udovoljilo njenom, od ranije, postavljenom zahtevu. Koincidencija je da se sve desilo u danu kada je naređeno hapšenje i ispitivanje osumnjičenih, ali kao što nam je svima poznato, VJT je visoko profesionalno i u njemu postoje tužioci (odnosno zamenici) koji ovaj predmet poznaju bolje (?) od zamenice koja ga je radila. Rečeno nam je i da je smenjena zamenica odugovlačila predmet, odnosno, da je sve ovo naprosto predugo trajalo. I taman kad smo pomislili da je stanje zaista redovno…

Zamenik(ca) višeg javnog tužioca u odeljenju za borbu protiv korupcije, Bojana Savović, demantuje da je tražila premeštaj i demantuje da je odugovlačila predmet. VJT kaže, pa dobro možda nije formalno i pisanim putem tražila premeštaj, ali ga je tražila usmeno, a mi smo uradili novi godišnji raspored poslova uvažavajući njenu želju, pa je smena sa ovog predmeta, zaista samo koincidencija. Sutradan nova vest. Još jedna zamenica koja je radila na predmetu EPS-a je smenjena. Takođe zbog novog rasporeda poslova u VJT? Ili je i ona sama tražila premeštaj? Pa dobro, to sad i nije toliko bitno, bitno je da je stanje redovno… I u pravosuđu i u našem odnosu prema korupciji.

Jedan-dva zamenika u tužilaštvu, manje-više. Pa nisu čak ni dobile otkaz, samo su pomerene na druge dužnosti. Jedan-dva predmeta u EPS-u manje više, odnosno sedam miliona evra, manje-više, koga to još interesuje? Pa nisu ukrali od Vas.

Setih se da je jedna žena, Laura Kodruta Kovesi, odlučila da ne pristane na “redovno stanje” u zemlji koja je jednako ogrezla u korupciju kao i Srbija. Po procenama, oko 15% ukupnog godišnjeg budžeta Rumunije je završavalo u nečijim džepovima! Svake godine. No, ona je odlučila da nju ipak interesuje predmet i odlučila je da nešto sasvim, sasvim drugo postane redovno stanje! I odlučila je da (gle čuda) radi svoj posao, bez obzira kome će se zameriti! Gospođa Kovesi je poslala u zatvor preko 600 korumpiranih političara, a samo u toku jedne godine (znači za 365 dana) pokrenula je postupke protiv gotovo 1.000 zvaničnika (ministara, poslanika, menadžera, direktora…)!

Naravno da su sve pokušali da je smene… Nisu uspeli… Čak su menjali zakonodavstvo kako bi joj otežali rad. I verovatno bi i uspeli, ali građani Rumunije nisu pristali na „redovno stanje”, izašli su na ulice i sačuvali, barem nadu, da korupcija nije, niti treba da bude redovno stanje.

A šta je odlučila Zaga Dolovac? I možda još važnije, šta smo odlučili mi? Videćemo za svega par dana, redovno stanje ili…

Boško Orlić

Pogledajte i druge Lava LAB kolumne ovde.