Korejski filmadžija Bong Joon Ho je zatvorio krug. Upravo je on započeo eru vladavine korejskog filma, ne u komercijalnom, već u umetničkom, pre svega festivalskom svetu. Iako je euforija trajala nekoliko godina ključni autori su ostali na svetskoj sceni i nastavili da prave velike filmove. Usledilo je malo zatišje, a onda je Bong Joon-ho snimio film „Parasite“ i pokupio sve glavne Oskare. Ovde ne preporučujem taj film, već upravo delo kojim je započeo internacionalni uspon korejskog filma: Memories of Murder.

Bong Joon Ho počinje kao klasični holivudski film, prema istinitim događajima, ima smešne detektive, serijskog ubicu, jurnjavu, seksualni zločin… Kao nacrtan film koji smo „sto puta gledali“. Ali, zapravo ništa nije kao što se čini. Bong kreira atmosferu i vodi priču na potpuno originalan način. Reditelj nas vodi za ruku i namerno zbunjuje, pušta nas pa nas ponovo vodi. Sve to radi kroz fantastične likove. Za razliku od poznatog obrasca: kada pretpostavimo da će se nešto dogoditi to se i dogodi, ovde se dešava suprotno, Bong ne ispunjava naša očekivanja, mnogo je bliži stvarnom životu – policija ne uspeva da uhvati ubicu.

Preporučujemo da pogledate ovaj film pre Parazita, a ako ste gledali višestrukog oskarovca, vratite se na Sećanje na ubistvo, sve će vam biti jasnije.