Tržište britanski kriminalističkih serija je prepunjeno. Drugarica koja živi u Londonu i navučena je na British crime dramas stalno šalje IMDB linkove sa novim, starim, dobrim, odličnim, fantastičnim, i drugim inim serijama iz ovog žanra. Iz te nepregledne šume nešto uspemo da izdvojimo i ipak pogledamo. Ostalo završava u nekim, često nepreglednim tabelama za odabir serija, što je baš ozbiljan sport pa nekada odgovor na pitanje: „Koja je sledeća serija na repertoaru“, zna da potraje koliko i prosečna serijska minijatura.

Unforgotten je nekako došla na red. Prva sezona, druge još nismo gledali, ostavila je jak utisak na nas. Slučaj star 39 godina „isplivao“ je na površinu i zainteresovao detektive Cassie Stuart i Sunila Khana. Slučaj se polako odmotava i zadaje sve više briga kako junacima, tako i gledaocima, jer ispod krimi priče – ko je ubio i zašto, serija nam u pozadini nameće temeljna pitanja koja svi možemo sebi postaviti: koliko nečista savest utiče na život, da li se tajna može sakriti i ako može koja se cena mora platiti, pitanja izdaje, nepravde, gušenja sloboda, diskriminacije, razumevanja porodičnih odnosa, rasizma…

Za Unforgotten možemo reći da je krimi serija sa stavom i serija koja vas tera da se zapitate, ako to želite. Ako ne želite da gledate sada, kajaćete se kasnije.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.