Kolumne koje slede zamišljene su kao svojevrsni dijalog. Zamisao je da dvojica prijatelja, ideološki na suprotnim stranama, ispisuju svoja promišljanja o društvu, politici, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ideja je da se na jednom mestu mogu pročitati suprotstavljena mišljenja. Dijalog je, u bilo kojoj formi, u današnjoj Srbiji retka životinja, pred izumiranjem.

Vaše pravo da znate sve…

17. 02. 2023. | Kolumne

Iskreno, iznenadila me je (ispo)vest člana upravnog odbora RTS-a, da nacionalni servis nema svoju sopstvenu produkciju… Navodno, osim tri emisije zabavnog karaktera (Slagalica, Šarenica i zaboravih treću) sve ostalo je proizvod privatnih produkcijskih kuća. Neke su (navodno?) u vlasništvu zaposlenih ili bivših zaposlenih. Neke čak i u vlasništvu upravljačkih organa (urednika, direktora…). Opet navodno, ni jedna serija koju je emitovao javni servis nije iz njihove produkcije, već su sve proizvod privatnih produkcijskih kuća.

Nisam se bavio stvarnim činjenicama, pa se ni ovde ne bih bavio faktografijom. Sve što bude ličilo na „činjenicu“ molim da prihvatite sa rezervom. Ali naprosto ne mogu da pristanem.

Za razliku od privatnih medijskih kompanija, javni servis mora građanima da ponudi sadržaj koji nije nužno komercijalno isplativ, ali je (opet) nužno od nacionalnog interesa. Naravno, javni servis, u načelu, mora da propagira i podržava zvaničnu državnu politiku (da bude pro-vladin, tako je svuda na svetu), ali takođe, javni servis mora građanima učiniti dostupnim, ne samo drugačiju političku misao, već i otvorenu (ovde moram naglasiti i osnovanu) kritiku vlasti.

Jedina medijska kuća koja je dužna da zadovolji interese svih građana jedne države upravo je njen javni servis. Jedini način, da građani jedne (bilo koje) države znaju ko je prima balerina u nacionalnom teatru; ili ko je prvak opere, dirigent nacionalnog sinfonijskog orkestra, pobednik gitarijade u Zaječaru; ili da uopšte postoji nekakav festival (recimo filmski) nacionalnog značaja, upravo je javni servis.

Jedini način da građani prate domaću košarkašku, odbojkašku ili vaterpolo ligu (podsetiću da nacinalne selekcije ovih sportova, gotovo uvek ostvare zapažene rezultate na svetskim i regionalnim takmičenjima) jedino je i isključivo javni servis! A šta je sa streljaštvom, tekvandom, rvanjem (sve olimpijske medalje), karateom (najmnogoljudniji pojedinačni sport kod nas), atletikom, gimnastikom, plivanjem (bazični sportovi), veslanjem, stonim tenisom, sami nastavite niz. Da li su Pink, Happy ili B92 dužni da ovo prate i da nas o ovome izveštavaju?  Čija je obaveza popularizacije ovih, a posebno nekomercijalnih sportova?

Ili, naučno-obrazovni program? Koliko je bilo nagrada na svetskim prvenstvima iz matematike i fizike, ko su prvaci sveta u debatovanju? Kada su ti mladi ljudi gostovali u drugom dnevniku? Da budemo realni, sećate li se da je bilo ko, van politike, gostovao u drugom dnevniku?

Na koji način se promovišu intelektualci u Srbiji? Ne da bi se njima dalo na značaju, nego da bi se uspostavila moralna i intelektualna ravan, ispod koje nije moguće voditi dijalog!

Aktuelna je promena pravosudnog sistema – da li se na javnom servisu razgovaralo o ovome? Da li smo videli profesore prava, sudije ustavnog suda, vrhovnog-kasacinog suda, advokate, republičkog javnog tužioca? Kakav je njihov stav o svemu ovome? Javna rasprava o setu pravosudnih zakona na nacionalnom servisu? Javna rasprava o prostornom planu za Jadar? Beograd? Novi Sad? Ko i sa kim je diskutovao o iskopavanju litijuma? Zaštiti životne sredine? Pobogu, pa pre svega godinu dana pola Srbije je zbog ovoga bilo na ulicama! A šta o ovom misle vodeći stručnjaci iz oblasti rudarstva, geologije, ekologije? Ili ih uopšte nemamo? Ili možda na javnom servisu nikog ništa i ne zanima? Kakav je stav saobraćajnog fakulteta o stanju putne mreže, ili pruga u Srbiji? Šta oni misle o metrou?

Koje su zaštićene vrste u Srbiji? Pre par dana nam se vratio jedan beloglavi sup. Petnaest godina niko ne zna šta je bilo sa njim, a kamo li gde je bio… Koliko vukova ima na Goliji? Zašto imamo manje lasta nego ikada pre? Da li još uvek postoje gorani u Srbiji? Izviđači? Planinske staze? Trim staze? Koji je najviši vodopad u Srbiji i gde se nalazi?

Iskreno, da sve ovo napred napisano postoji na RTS-u, zaista mi ni najmanje ne bi smetalo što je programski sadržaj sačinjen od emisija iz privatne produkcije…

Ovako, svi mi finansiramo RTS, ne da bi ispunio funkciju javnog sektora, već da bi imao od čega da plati komercijalni program. A čak i takav komercijalni program, ne proizvodi naš javni servis, već ga plaća privatnim produkcijskim kućama…

Da, iskreno verujem da TV pretplatu treba da plaćamo svi. Da, verujem da javni servis treba da postoji i da treba da ga podržimo… I sa gledanošću i materijalno… Ali ne pristajem na ovakav javni servis…

Boško Orlić

Pogledajte i druge Lava LAB kolumne ovde.