Čudesni pijanista i kompozitor poznavaocima muzike, ali i samim muzičarima, zadaje prilično nevolja. Teško im je da prebroje njegove „polomljene“ ritmove, da razumeju šta je to upravo uradio, da protumače neobične džez harmonije, da shvate kako je porušio sva pravila i onda ponovo uspostavio nova i drugačija. Ćutljivi genijalni muzičar zove se Tigran Hamasyan. Rođen je u Jermeniji 1987. Već sa tri godine je počeo da svira klavir, a kao dečak je sanjao da bude treš metal gitarista.

Svega toga ima u pesmi koju vam preporučujemo: Tigranove genijalnosti, jermenske narodne muzike, džeza, metalske gitare… Pesma se zove Drip, a naš junak je izvodi s neverovatnim orkestrom „Berklee Middle Eastern Fusion Ensemble“. Jedan od dva seta bubnjeva svira Yogev Gabay, muzičar koji na Youtube kanalu pokušava da objasni šta se sve dešava u ritmičkom delu muzike koju pravi Tigran. Čak ni nije uvek siguran šta se sve tu zapravo dešava, iako svira bubnjeve u bendu.

Tigran Hamasyan zna da bude vrlo nežan, da svira klavir tiho i melanholično, ali ume da izbacuje lavu i stvara zemljotrese kao najjači vulkan. I to ne samo od pesme do pesme i u jednoj kompoziciji, čućete i u našoj preporuci.

Slušanje njegove muzike je pravo putovanje i to u više smerova u isto vreme. Narodna jermenska muzika je nakalemljena na avangardu, a potom na džez i rok. Tu je i uticaj klasične muzike, zatim horsko pevanje, pa solo pevanje na jermenskom, a tu je i Tigranovo pevušenje dok svira solo na klaviru…

Hamasyan je počeo da studira džez sa devet godina. Kao tinejdžer je počeo da improvizuje lokalne jermenske melodije u džez ključu. Sa 13 je prvi put nastupio na Evropskom džez festivalu. Sa 16 godina s porodicom se seli u Kaliforniju i tu negde počinje vrtoglavi uspeh.

Ako vas je zaintrigirala Tigranova priča poslušajte Drip i zaronite u neobični svet neobičnog muzičara.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.