Zabava je poreklom iz Bosne. I dok se u Vojvodini nekad dobro jelo, u Makedoniji se krije neverovatna muzika, puna emocija, u Hrvatskoj Dalmacija otkriva prelepo more, u Bosni je uvek dobra zabava.

Gde su najzabavniji vicevi, muzika, narod pun topline i volje za dobrom zabavom? Pa naravno, u BiH.

Zato kada vam se đuska, u pomoć zovite Dubiozu. Skoro sam prisustvovala događaju koji je okupio družinu iz nekadašnje zajedničke države i pogodite ko je najzanimljiviji – pa Bosanci, naravno. A posebno mi se kod njih dopada što znaju prihvatiti šalu na svoj račun, prigrliti je i nastaviti u tom ritmu.

To je neka vrsta talenta. Sevdalinke, kantautori, dosta doga dolazi sa druge strane Drine. Pa su nam na red i došli momci iz benda „Dubioza Kolektiv“ i njihov hit „Kažu“.

Moram priznati da sam nakon desetog preslušavanja uspela da sastavim dva stiha: Od Vatikana do Irana ilegalna je marihuana.

U pesmi „Kažu“ smešten je dobar deo prosečnog balkanskog mentaliteta. S tim što su neki stihovi upitni. Da li su tu radi rime ili ipak ima neka priča koju ne znam, ostavićemo po strani. Ali da, kod nas postoje razni mitovi, a jedan od njih je da je alkohol zdrav, a sve ostalo je otrov. Ili vam pak baba kaže kako će vas ubiti promaja. A tek kako je sve ukusnije sa kašikicom vegete.

I tako bend sa vrlo jednostavnom muzikom i neverovatnim saksofonistom Mariom, koji kada počne da duva sve dobije neku narodnjačku notu, osvaja publiku širom Evrope. Nadam se da će osvojiti i vas, taman da se malo proveselite i nasmejete nakon gomile stereotipa koje ste taj dan čuli. Sa njima sve zvuči mnogo zanimljivije.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.