“Summertime” je pravo vreme da negde ugrabite priliku (Srpsko narodno pozorište, festival ili neko treće mesto) i pogledate predstavu “Ko je ubio Dženis Džoplin”. Tako ćete prisustvovati jednom od najuzbudljivijih pozorišnih događaja u Novom Sadu u poslednje vreme. Tome svedoče i brojne nagrade koje ovo umetničko delo kupi sa sobom na festivalima na kojima se pojavi.

Po tekstu Tijane Grumić, Sonja Petrović izvela je maestralnu režiju, što je glumačka postava sa Sonjom Isailović, Bojanom Milanović, Vukašinom Ranđelovićem, Stefanom Vukićem i Dimitrijem Aranđelovićem, itekako umela da iznese. Dapače. Jednostavno, u ovoj predstavi je “kliknulo” sve. Tekst, režija, gluma, pesma i igra.
Predstava, sem što je omaž muzici kakva možda više i ne postoji, sa obiljem muzičkog repertoara, vodi nas u 1970. godinu u sobu broj 105 “Lendmark” hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin.
Kako kaže Grumić, danas nam je teško da zamislimo vreme u kom je ženama bilo zabranjeno da nose pantalone ili u kom je bilo nedopustivo da se bave rokenrolom.
“Ali Dženis Džoplin je odrastala upravo u jednom takvom vremenu. Nažalost, Dženis Džoplin danas ređe pamtimo po tome šta je sve uradila za žensku borbu i emancipaciju žena, a češće po načinu na koji je živela, pa na kraju i umrla, a koji mahom osuđujemo”, dodala je spisateljica.

By Ala