Preporučujemo vam jednu intimnu priču o veoma talentovanoj devojčici, koju će život dovesti na vrh, a potom i zalepiti za dno. U pitanju je seriju The Queen’s Gambit. Serija mi se svidela iz nekoliko razloga. Nije brza kao Casa de Papel, ali je napeta taman toliko da ne možete da prestanete da je gledate. I drugo, igra važnu društvenu ulogu. Damin gambit vas polako uvlači, budi vam znatiželju, a onda više ne možete odustati od gledanja. Mada i nema puno epizoda. Svega sedam.

Koje su njene društvene uloge? Rekla bih da podržava žene u njihovoj potrebi za izjednačavanjem sa i dalje dominantnim muškarcima, a ujedno nam prikazuje i kako ta nejednakost izgleda. Npr. žena koja podlegne drogama kako bi se izborila sa svojim problemima biva mnogo brutalnije osuđivana u odnosu na muškarca. Tako u seriji The Queen’s Gambit možemo videti devojku koja je genije za šah, ali je sklona porocima. U jednom momentu pije tablete, a kada nema tableta dobar je i alkohol i vrti se u krug sa drogama. Pritom ima vrlo nestabilnu majku, koju mora u jednom momentu da izdržava. Ali daleko da je serija samo o tome.

The Queen’s Gambit nam prikazuje sazrevanje devojke, kako uči i o životi i šahu, vidimo da naša junakinja postaje sve mudrija. Takođe nam scenaristi prikazuju kako neko zbog svog talenta, genijalnosti stiče prijatelje, a neke i gubi, posebno kad ih preuzme gordost. Ali ono što je meni bilo posebno drago jeste da su osobe, sa kojima je prekinula kontakt, koje je i pobeđivala u mnogim šahovskim partijama, nakon nekog vremena postali njeni prijatelji koji je bez rezerve podržavaju. Konačno ju je i svet razumeo i prihvatio takvu kakva jeste.

I sama sam probala da igram šah. I shvatila da je šah takva igra u kojoj ukoliko želite da budete najbolji ne smete da budete brzopleti, nepromišljeni, a o nestabilnom životu i da ne govorimo. Osim originalne glume, preokreta koji su taman tu koliko treba moram priznati da naša Kraljica itekako ima stila. Frizure, odeća, sve je u stilu prave dame.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.