Od celokupne srpske istorije duge više od pet vekova Srbi su odabrali samo one godine koje im odgovaraju, kao na nekom istorijskom ekvivalentu švedskog stola. Odabrali su samo te godine/periode kada su bili ili žrtve ili spasioci. Međutim, malo su se zajebali pa su u toj patološkoj potrebi preuzeli još jednu ulogu. Ulogu progonitelja. U psihologiji se to zove uloga ŽRTVE, PROGONITELJA I SPASIOCA.

Izabrali smo 1389. da budemo žrtve. Kada je veliki srpski narod pao u zle turske ruke i u narednih pet vekova bio pod njihovom komandom. Znači – ŽRTVE.

Potom smo izabrali da budemo spasitelji. Za to nam je trebao Kralj Petar koji je poveo srpsku vojsku preko zaista strašnih planina na Krf.

I evo, došli smo do uloge progonitelja. Ali ulogu progonitelja mi nećemo nikada priznati, jer ko još želi da sedne ispred ogledala i kaže da je loš. Dolaze ozloglašene devedesete. E, ona mržnja prema Turcima od pre 500 godina se odjednom 90-ih rađa ponovo i mi krećemo da branimo srpski narod od zlih Turaka. Ponovo. Ako se dobro sećam, Osmansko carstvo se raspalo početkom dvadesetog veka. Kemal Ataturk je ukinuo arapsko pismo i uveo alfabet. Drugim rečima modernizovao Tursku. To je samo jedna od modernizacija koju je Turska prošla. Ali Srbi to nisu primetili. Turci ih iznova i iznova nabijaju na kočeve, često neomašćene.

Međutim, ako je verovati govorniku ispred kamere, iza koje stoji reditelj Pavel Pavlikovski (govorimo o dokumentarnom filmu Serbian Epics), Radovanu Karadžiću, srpski narod ponovo trpi zulum. Zatose moramo osloboditi Turaka. Ponovo. A on je veliki vođa srpskog naroda u Bosni. On je naš Karađorđe.

Reditelj je fantastično prikazao banalnost zla. Iznad grada, na brdu, peku se jaganjci, peva se, vijori se srpska zastava. Deca se igraju na tenku. I da naglasimo – ovde nema naratora kao u klasičnim dokumentarcima. Čovek je uzeo kameru i snimio ljude. Izgleda da ovo nije nameštaljka, već ljudi koji drže druge ljude u mišolovci i neće da ih puste. Nemojte se ljutiti braćo Srbi, što je čovek uzeo vaš ego i nabio vam ga na nos.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.